Haluatko kehittää tekniikkaa, tarkkuutta, dynamiikkaa ja luovuutta? Vieläpä edullisesti ja korvia säästellen?
Jos vastasit kyllä, on rumpupadi sinulle tarpeellinen hankinta.
Rumpupadi on usein 8'' - 12'' tuumainen kestävä alusta. Padit ovat materialtaan usein kumisia ja eri tuntuisia monen eri soittotuntuman saavuttamiseksi. Rumpupadeja näkee hyvinkin paljon eri tilanteissa ja eri ihmisillä, mutta miksi ostaa padi kun voi ostaa kokonaisen rumpusetin? Olen luetellut alle muutaman tärkeimmän syyn:
1. Tekniikka
Rumpalin yksi tärkeimmistä osa-alueista on oppia oikea ja hyvä tekniikka. Tekniikasta puhutaan paljon ja siitä ollaan montaa mieltä. Tekniikan syväluotaava analysointi on aihe toiselle blogikirjoitukselle. Tässä kuitenkin tärkeimmät pointit:
Hyvä tekniikka tukee rumpalin hyvinviointia, luovuutta ja soundia. Huonolla tekniikalla
soitettaessa opitaan väärät liikeradat erilaisille iskuille - tämä ei ole ole vakavaa vielä pariin ensimmäiseen vuoteen, mutta pikkuhiljaa (tekniikan pysyessä huonoa) ranteet, kyynärpäät ja olkapäät sanovat sopimuksen irti. Luvassa on pitkä ja mahdollisesti kallis kuntoutus, joten tekniikka tulee olla jo alussa kunnossa - suosittelenkin aloittelijoita ottamaan rumputunteja, jotta mahdolliset väärät tekniikat saadaan kuriin.
Hyvä tekniikka antaa mahdollisuuden luovuuden kukoistamiselle. Rumpalilla voi olla hyvä komppi/filli- idea, mutta koska tekniikka ei taivu siihen, ei idea koskaan realisoidu. Hyvällä tekniikalla taas kaikki rumpalin ideat ovat saavutettavissa heti. Tekniikka on myös kuultavissa: Tarkkakorvainen rumpali kuulee jo pelkästään soitosta huonon tekniikan. Soitto kuulostaa usein jäykältä ja dynaamisuus on täysin hakoteillä.
Yllä on vain muutama syy miksi tekniikka on niin tärkeää, ja hyvä tekniikka on kaikkien saavutettavissa! Mutta tekniikkaa tulee harjoitella oikein työkaluin, eli joko rumpuihin tai rumpupadiin. Usein kuulee tyynyyn tai pöytään treenaamisesta, mutta tämä on virhe, sillä ne eivät anna oikeaa ''reboundia'', eli kapulan takaisinponnahtamista. Tämä johtaa huonoon tekniikkaan.
Rumpupadit ovat suunniteltu siten, että niissä on erilaisten rumpujen rebound, eli tekniikka joka on opeteltu padilla toimii myös rummuilla.
2. Hiljainen treeni
Jokaisen rumpalin yksi isoimmista ongelmista on desibelit. Isot akustiset rummut voivat parhaimmillaan tai pahimmillaan (riippuu keltä kysytään) pitää jopa 130 dB ääntä. Tämä on sama kuin katupora tai tai pienen hävittäjän ilmaannousu. Tähän ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu!
Sähkörummut ovat oiva ratkaisu pitämään naapurisovun yllä, mutta jos budjetti ei aivan taivu koko rumpusettiin, on padi aivan yhtä hyvä ratkaisu. Padit eivät pidä lähelläkään niin isoa ääntä kuin akustinen setti, tämä tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Voit ensinnäkin soittaa melkein missä tahansa häiritsemättä ketään ja mikä parasta: milloin vain! Treeniaika siis maksimoituu ja näin sinusta tulee parempi rumpali!
3. Helppous ja edullisuus
Yksi isoimmista syistä miksi minä ostin rumpupadin oli sen helppous: padi ei paina melkein mitään, se vie hyvin vähän tilaa ja sen asettelu on helpompaa kuin mummon pesu. Itse otan padin mukaan keikoille juurikin sen helppokäyttöisyyden takia, sillä padi on korvaamaton alusta käsien lämmittelylle ennen keikan alkua. Ja vaikka keikkapaikan bäkkäriksi muutettu siivouskomero olisi kuinka ahdas, voin luottaa siihen, että mahdun padin kanssa lämmittelemään.
Paditreeniä voi tehdä helposti huomaamattaan: laita lemppari netflix -sarja pyörimään ja soita samalla padia, parin tunnin treeni menee huomaamatta. Tämä onnistuu, sillä padi ei vie paljoa tilaa, eikä se pidä isoa ääntä.
Kokonainen rumpusetti on iso kokonaisuus ja uutena laadukas setti voi olla liikaa kukkarolle. Yhden padin hinta vaihtelee uutena alle 10 eurosta yli 100 euroon. Tämä on toki uutena, käytettynä laadukas padi on luultavasti vielä hyvässä kunnossa ja hinta on usein sovittavissa.
Mikä padi kannattaa ostaa?
Padit ovat usein hyvin samankaltaisia, sillä ne ovat paljolti samankaltaista materiaalia suurimmaksi osaksi. Tämä takaa sen, että laatumerkkien padit ovat melkein jokainen hyvä ja luotettava hankinta.
Reflexx CP1
Itse käytän Reflexx -padia. Kyseinen padi on suosittu rumpaleiden piireissä ja syystäkin!
Reflexxiin sijoittamalla ei voi mennä metsään. Itse pidän padin kaksipuoleisuudesta: ''Flexx'' -puoli tuntuu enemmän virveliltä ja sillä on hyvä treenata hienovaraisempaa tekniikkaa, kuten sormi- ja rannetekniikkaa. Padin ''Workk'' -puoli on nimensämukaisesti työstävämpi käsille. Tuntuma on jossain virvelin ja lattiatomin välimaastossa, joka automaattisesti kehittää tekniikkaa eri tavalla kuin pelkästään virveliä soitettaessa. Paditreenissä on hyvä muistaa, että oikeassa rumpusetissä on eri rummuissa eri reboundit.
Toinen syy Reflexx -padille on sen äänentaso: se on hiljainen. Vaikka muutkin padit ovat hiljaisia, vie Reflexx äänentason mataluuden uudelle tasolle.
Reflexx saattaa olla liian hintava, varsinkin ensimmäiseksi padiksi, joten luettelen alle vielä kaksi hyväksi todettua ja perusvarmaa padia.
Vic Firth 12'':
Kaksipuoleinen padi, jossa toinen antaa enemmän reboundia (joskus ehkä liikaakin) ja toinen vähemmän. Eli tekniikkaa tulee treenattua monipuolisesti. Padi on myös hyvin kestävä ja laadukkaan tuntuinen.
Evans RF-12G
Evans on tunnettu rumpukalvojen valmistaja, joten he tietävät asian jos toisenkin myös rumpupadeista. RF-12G on ''Go-to'' -padi monella rumpalilla, ja padi on myös monen aloittelevan rumpalin ostoslistalla. Padi tarjoaa tiukan reboundin, joka on oiva alusta harjoitella rudimentteja ja se on vertailukelpoinen tiukkaan virveliin. Puinen runko antaa padille tukevan fiiliksen soittaa ja se on helppo (kuten muutkin mainitsemani padit) kiinnittää virvelistandiin. Toki huono puoli padissa on, että se on yksipuolinen. Aloittelijalle tämä padi on toki erittäin suositeltava tekniikan harjoittamiseen.
Lisätietoa padeista:
Loppupeleissä padi on edullinen ostos verrattuna sen tuomiin hyötyihin. Suosittelen ennen ostamista ottamaan paljon eri padeista selvää, testaamaan niitä ja vertailemaan mikä on juuri sinulle paras!
Joonas Paahtio on ennenkaikkea rumpali ja erittäin intohimoinen rumpujen soittamista kohtaan.
Joonaksella on 16 vuoden soittokokemus, useita studiosessioita, useita keikkoja ja monia ajatuksia rummuista ja rumpujensoitosta. Hän pitää myös rumputunteja säännöllisesti.
Commentaires