top of page

RUMPUJEN SOITTO ON TERVEELLISTÄ!


Musiikkia ja instrumentteja on ympärillämme koko ajan, mainokset, ohjelmat, podcastit, kauppareissut, bussimatkat, kaikissa näissä on osatekijänä musiikki. Harva pääsee musiikista eroon edes vuorokaudeksi ja vielä harvempi edes haluaa päästä siitä eroon. Musiikki on siis jokapäiväistä sekä hyvin yleistä, tämän takia sen ajatellaankin olevan vain harrastus/ajanviete muiden joukossa.


Kuitenkin jos kaivetaan pintaa syvemmältä, huomataan että musiikki ja varsinkin sen soittaminen on pullollaan terveysvaikutuksia. Alle olen luetellut mielestäni tärkeimmät rumpujensoittoon liittyvät terveysvaikutukset.



Aivojen terveys


Jo pelkästään musiikkia kuuntelemalla ihmisen aivot syttyvät monipuolisesti eri alueilta. Aivot analysoivat musiikkia, sen rakennetta, melodioita ja rytmiä samanaikaisesti. Rumpujen soittaminen nostaa aivojen eri alueiden toiminnan uudelle tasolle ja sytyttävät aivot kokonaisvaltaiseen toimintaan, soittaminen vahvistaa myös aivojen vasemman ’’loogisen’’ -puolen sekä oikean ’’luovan’’ -puolen yhteyttä. Tämä parantaa eri aivopuoliskojen viestintää, joka johtaa parempaan ongelmanratkaisutaitoon elämän eri osa-alueilla.

Aivot ovat koko elämän ajan muokattavissa lisäämällä niiden neuroplastisia yhteyksiä, eli hermoratoja. Tämä ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Rumpujen soittaminen vaatii ajattelua, kärsivällisyyttä, ongelmanratkaisua ja työtä. Kaikki nämä muokkaavat aivojen hermoratoja ja jopa lisäävät aivojen harmaata ainetta!



Fyysinen terveys


Rummut on kaikista eri soittimista yksi fyysisimmistä ja kokonaisvaltaisesti kehoa rasittavimmista. Rumpalin kaikki neljä raajaa ovat käytössä usein samanaikaisesti, tämän lisäksi rumpalilla tulee olla hyvä tasapaino, sillä joskus jalat saattavat soittaessa olla samanaikaisesti ylhäällä. Monille saattaa tulla yllätyksenä, että rumpujensoitto on täysin

verrattavissa uintiin, juoksuun tai vaikkapa hiihtämiseen.


Rumpujen soiton fyysiset hyödyt ovat helposti ymmärrettävissä kaloreiden kulutuksen kautta. Dream Theater -yhtyeen rumpalin kulutusta mitattiin heidän keikan aikana. Keikka kesti 160 minuuttia ja rumpalin kulutus oli 1338 kilokaloria! Hänen intensiteettinsä oli 8 kilokaloria/minuutti. Tämä on verrattavissa 2,5 tunnin pyörällä ajamiseen. Toki tulee ottaa huomioon, että ''hits from the bong-smooth-jazz'' -rumpali todennäköisesti kuluttaa huomattavasti vähemmän kaloreita keikan aikana kuin ''+200 bpm-death metal-blastbeat-tuplabasari -tykittäjä''.


"On selvää, että rumpaleiden kuntotason on oltava erinomainen''

Chisesterin yliopistossa tehtiin tutkimus Blondie -yhtyeen rumpalille. Häntä seurattiin yhden keikan ajan ja paljastui, että hänen sykkeensä oli keskimäärin 140-150 iskua minuutissa, ja parhammillaan 190 iskua minuutissa. Tämä on verrattavissa huippu-urheilijoiden, kuten jalkapalloilijoiden suoritukseen. Tutkimuksen johtava tekijä, tohtori Marcus Smith kommentoi: ''On selvää, että rumpaleiden kuntotason on oltava erinomainen''.


Lopuksi voin itsekin vannoa rumpujensoiton fyysisistä puolista: olen monesti ollut soittosession/keikan jälkeen täysin hiestä märkä, sykkeeni ollessa korkealla ja käsien lihakset pumpissa. Ja kaikki tämä on tapahtunut ''huomaamatta'', sillä soittaminen on niin mieluisaa! Toki rumpujensoitto ei korvaa monipuolista treeniä, eikä sillä kasvateta ''massmonster'' -lihaksia, mutta ottaen huomioon, että liikunnalliset/terveydelliset hyödyt ovat vain sivutuote päätaidon, eli musiikillisen taidon parantamisessa, on fyysinen puoli (ja sen tuomat hyödyt) erittäin iso plussa.


Koordinaatio


Koordinaatio kaikessa lyhykäisyydessään tarkoittaa kykyä käyttää kehon eri osia sujuvasti ja tehokkaasti. Koordinaatiota vaativia harjoituksia tehdessä aivojen alue, "pikkuaivot" aktivoituu. Pikkuaivojen aktivoituminen liittyy ajattelukykyyn, sekä tiedon nopeuden käsittelyyn.

Koordinointia vaativat harjoitukset voivat auttaa sinua tekemään sinusta älykkäämmän ja parantamaan itsehillintää.


Aiemmin mainittu aivopuoliskojen yhteyden vahvistuminen on suoraan verrannollinen koordinaation parantumiseen. Vuonna 2019 tehdyn tutkimuksen mukaan aivopuoliskojen vahva yhteys antaa rumpaleille mahdollisuuden koordinoida nopeammin motorisia prosesseja molempien käsien ohjaavien aivopuoliskojen välillä.


Tutkimuksessa tehtiin myös mielenkiintoinen lisälöytö: rumpaleiden aivoissa havaittiin vähemmän aktivoitumista eri motoriikkaan liityvissä osissa. Tämä käytännössä tarkoittaa, että rumpalit käyttävät vähemmän energiaa saman motorisen haasteen ratkaisemiseksi kuin ’’ei-rumpalit’’.



Stressi


Rumpujen soittaminen on verrattavissa jopa tietynlaiseen meditointiin/keskittymisharjoitukseen. Rumpuja soittaessa keskittyminen on kovaa, sillä

kehonhallinta yhdistettynä rytmiin, dynamiikkaan ja tarkkuuteen vie kenen tahansa keskittymisen äärirajoille ja tuo kehittävää haastetta aivoille. Itse meditoinnin/keskittymisharjoitusten on todettu vähentävän stressiä, tämän lisäksi rumpuja soittaessa ei jää aikaa kännyköille yms. ärsykkeille vaan focus säilyy itse harjoituksessa, joka myös stressinhallinnan lisäksi lisää kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.


Usein kun ihmisellä on hauskaa tai hän tekee jotain mielekästä, tuottaa aivot erilaisia mielihyvähormoneja. Näillä hormoneilla on useita hyödyllisiä, esim. mielialaa parantavia etuja, mutta yksi isoimmista on (dis)stressin väheneminen ja jopa sen täysi poistuminen. Ja rumpuja soittaessa on aina hauskaa!



Lopuksi


Hyötyjä on vielä monia lisää eri tilanteisiin sekä eri ihmisille. Yllä luetellut hyödyt ovat vain yleisimmät ja mielestäni tärkeimmät.


Nämä samat hyödyt ovat pääosin saavutettavissa myös muilla soittimilla, ei siis tarvitse olla virtuoosirumpali tai perkussiomestari. Tärkeintä loppujen lopuksi on, että soittaminen on hauskaa ja muistaa haastaa itseensä. Hyödyt tulevat kyllä perässä!



Lähteet:


 

Joonas Paahtio on ennenkaikkea rumpali ja erittäin intohimoinen rumpujen soittamista

kohtaan.


Joonaksella on 16 vuoden soittokokemus, useita studiosessioita, useita keikkoja ja monia ajatuksia rummuista ja rumpujensoitosta. Hän pitää myös rumputunteja säännöllisesti.


1,021 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page