top of page

5 Aloittelevan Rumpalin Virhettä

Updated: Feb 20, 2021

Uuden soittimen aloittaminen on aina jännittävää ja uutta. Siihen haluaa uppoutua heti täysillä ja kokeilla kaikkea mahdollista mitä mieleen juolahtaa. Tämä on tärkeää, sillä instrumentin soittaminen tulisi ennenkaikkea olla hauskaa!


Tässä piilee kuitenkin riski.


Aloitteleva soittaja harvoin tietää heti mitä tulee treenata, milloin ja miten. Kehittyvyyden

maksimoimiseksi - ja turhautumisen minimisoimiseksi- olen koonnut alle 5 yleisintä virhettä, mitä aloittelevat rumpalit tekevät.


1. Metronomin käyttämättä jättäminen


Ensimmäinen aloittelevan rumpalin virhe on metronomin laiminlyönti. Metronomia käytetään ''taimin'' (eng. ''time'') parantamiseksi, eli iskujen kohdalleen saamiseksi. Johdonmukaisella metronomin hyödyntämisellä soiton ''laahaus'' ja ''kiilaus'' minimisoidaan.


Metronomin käytön tuomat hyödyt ovat elintärkeitä soitettaessa esim. yhtyeen kanssa. Rumpali on yhtyeen selkäranka ja usein yhtyeen muut soittajat seuraavatkin rumpalin asettamaa tempoa. Jos kyseinen tempo heittelee, antaa tämä huonon kuvan koko yhtyeestä - ja näin ollen myös rumpalista.


2. Tekniikan laiminlyönti


Hyvän ja oikean tekniikan oppiminen vie oman aikansa, riippuen kuinka paljon ja miten treenaa, mutta huonon tekniikan korjaaminen hyväksi vie 10 kertaa kauemmin kuin hyvän opettelu heti alusta. Joten tekniikkaan on syytä kiinnittää huomiota heti alusta asti. Huono tekniikka pahimmillaan johtaa loukkaantumisiin, turhautumiseen ja jopa koko harrastuksen lopettamiseen. Parhaiten ja varmimmin oikea tekniikka tulee asiantuntevan opettajan valvovan silmän alla.


Oikean tekniikan oppiminen heti alusta alkaen varmistaa, että soitto on rentoa, mutta varmaa. Tämä rentous on kuultavissa soitossa, riippumatta musiikkityylistä. Oikea tekniikka pitää rumpalin soittokykyisenä vuosikymmeniä, sillä loukkaantumisen vaara on silloin erittäin pieni ja näin soittimesta voi nauttia vielä eläkepäivilläkin. Oikean tekniikan hyviä puolia on myös uusien asioiden opettelu: uudet kompit, fillit ja rudimentit tulevat paljon helpommin, kun ajatustyötä ei tarvitse uhrata tekniikan miettimiseen.


3. Ei soiteta hitaasti


Yksi yleisimmistä virheistä, mitä opettajana näen on kiilaus. Varsinkin aloittelevilla rumpaleilla on tapana yrittää soittaa annettu materiaali mahdollisimman nopeasti - ja tämä ei ole tahallista. Näin käy, sillä oppilaalle ei ole opetettu heti alusta alkaen oikeaa tapaa treenata materiaalia - ja yksi tapa on treenata hitaasti. Ja hitaasti soittamiseen oiva työkalu on metronomi.


Hitaasti soittaminen on elintärkeää, sillä se kehittää (edellämainittua) tekniikkaa, helpottaa materiaalin opettelua, auttaa musiikin ymmärtämisessä, kehittää kärsivällisyyttä ja on tehokas keino oppia uudet asiat oikein. Hitaasti soittamisella myös oman progression seuraaminen helpottuu sekä laajat ja haastavatkin materiaalit ovat mielekkäämpiä ottaa työn alle.


4. Ei tiedä mitä treenata


Aloitettaessa uutta soitinta (tai harrastusta ylipäätään) omin neuvoin on aina riski. Informaation ja ohjauksen vähyys on vaarallinen yhdistelmä, tällöin tulee opeteltua ''sieltä, täältä'' asioita, jotka eivät tue toisiaan - puhumattakaan soittajan kasvun tukemisesta.


Rummuissa perusasioiden opettelu on kaiken a ja o. Oikea ja vankka perusta on elintärkeää soittajana ja muusikkona kasvamisena, eihän taloakaan rakenneta heikon perustan päälle, joten miksi asia olisi eri musiikin ja instrumentin kanssa?


5. Ei käytetä opettajaa


Osaava opettaja auttaa kaikissa yllämainituissa asioissa ja paljolti monessa muussakin yhtä tärkeässä aiheessa. Tärkeää on että ei lähdetä harjoittelemaan vääriä asioita väärään aikaan. Asianosaava opettaja tietää milloin oppilaan tulee harjoitella mitäkin materiaalia -riippumatta oppilaan soittotasosta.


Alkuvaiheessa oppilailla on paljon kysymyksiä ja ''googlaminen'' ei anna luotettavinta tulosta, joka voi viedä oppilaan väärälle polulle. Osaavalta opettajalta voi aina kysyä mitä vain opetukseen liittyvää. Opettaja toimii myös motivaattorina sekä kehityksen seuraajana. Loppupeleissä opettajan hyödyntäminen säästää aikaa ja turhautumista sekä antaa selkeän ja määrätietoisen polun, jota voi seurata luottavaisin mielin.

 

Joonas Paahtio on ennenkaikkea rumpali ja erittäin intohimoinen rumpujen soittamista

kohtaan.


Joonaksella on 16 vuoden soittokokemus, useita studiosessioita, useita keikkoja ja monia ajatuksia rummuista ja rumpujensoitosta. Hän pitää myös rumputunteja säännöllisesti.


1,351 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page